Β' Αρχαίο Θέατρο

  Αρχική/ΜΝΗΜΕΙΑ/Β' Αρχαίο Θέατρο

  Το B' Αρχαίο Θέατρο Την απουσία των μνημείων και των μεγάλων ιερών της αρχαίας Λάρισας που δεν έτυχε να σωθούν λόγω της συνεχούς κατοίκησης και ανοικοδόμησης ή δεν είχαν την τύχη να αποκαλυφθούν ακόμη, αντισταθμίζει η ύπαρξη των δύο αρχαίων θεάτρων, τα οποία , σε συνδυασμό με μνημεία της βυζαντινής εποχής και της Τουρκοκρατίας, διαμορφώνουν πλέον το ιστορικό κέντρο της σημερινής πόλης.

  Το Β' αρχαίο Θέατρο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγματάρχου Βελισσαρίου, δυτικά του Α' αρχαίου Θεάτρου.

  Το Β' Αρχαίο θέατρο
  Το Β' Αρχαίο Θέατρο

  Η σκηνή του είναι τριμερής, με λίθινη κρηπίδα που σώζεται σε ύψος 0,60 μ., ενώ το ανώτερο τμήμα της Θα ήταν πλίνθινο και η στέγη ξύλινη. Πίσω από τη σκηνή υπήρχε περίβολος, που αποκαλύφθηκε σε μήκος 50,50 μ. Η δυτική πάροδος αποκαλύφθηκε σε μήκος 9 μ., ενώ η ανατολική έχει εν μέρει ανασκαφεί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται κάτω από σύγχρονο δρόμο.

  Στο δυτικό τμήμα της ορχήστρας υπάρχει ένα βαθμιδωτό μαρμάρινο βάθρο, που πιθανόν ανήκει στη θυμέλη.

  Το κοίλο χωρίζεται με δεκατέσσερις κλίμακες σε δεκατρείς κερκίδες, με δύο σειρές μαρμάρινων εδωλίων η καθεμιά. Οι λίθοι των εδωλίων προέρχονται από κάποιο αρχαιότερο, κατεστραμμένο οικοδόμημα, καθώς σε όλα τα εδώλια υπάρχουν απελευθερωτικές επιγραφές.

  Β' Αρχαίο Θέατρο - Το κοίλο και η σκηνή
  Το κοίλο και η σκηνή
  Β' Αρχαίο Θέατρο - Η θυμέλη
  Η θυμέλη
  Β' Αρχαίο Θέατρο - Η σκηνή
  Η σκηνή

  Φαίνεται πως οι επιγραφές χαράχτηκαν στους λίθους όταν αυτοί ήταν ακόμα τοποθετημένοι στο προγενέστερο κτίριο, επειδή κατά την τοποθέτησή τους στο θέατρο δεν έγινε σεβαστή η παρουσία τους, ενώ μερικές από αυτές αποκόπηκαν ή οι δόμοι τοποθετήθηκαν ανάποδα, ώστε να μην είναι ορατές. Σε άλλους λίθους, λόγω της λάξευσης για την επαναχρησιμοποίησή τους, έχουν αποξεστεί οι επιγραφές ή σώζονται ελάχιστα ίχνη τους.

  Β' Αρχαίο Θέατρο - Εδώλια
  Τα εδώλια του θεάτρου
  Β' Αρχαίο Θέατρο - Είσοδος
  Είσοδος στο θέατρο

  Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

  Το Β' αρχαίο θέατρο άρχισε να κατασκευάζεται τον 1° αι. π.Χ. Ολοκληρώθηκε ωστόσο μόνον η κατασκευή της σκηνής και της ορχήστρας, ενώ το κοίλο και οι πάροδοι έμειναν ημιτελή.

  FaLang translation system by Faboba