Γιορτή Πηνειού 2015

  Αρχική/ΝΕΑ/Γιορτή Πηνειού 2015
Τρίτη, 14 Απριλίου 2015 17:17

Γιορτή Πηνειού 2015

  Το Φεστιβάλ Πηνειού φέτος αλλάζει και αποκτά έναν αέρα ευρωπαϊκό!

  Και αυτό γιατί ένα φεστιβάλ πρέπει να συνιστά κάτι εξαιρετικό, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, δημιουργεί ειδική ατμόσφαιρα, η οποία πηγάζει από την ποιότητα της τέχνης και των δημιουργών που συμμετέχουν αλλά και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και όχι φιλοξενώντας ενημερωτικά περίπτερα και ατάκτως ερριμμένα δρώμενα που απλώς λάμβαναν χώρα δίπλα στο ποτάμι.

  Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μας, το Φεστιβάλ αναβαθμίζεται ουσιαστικά, δεδομένης και της υποψηφιότητάς της πόλης της Λάρισας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Αποκτά δηλαδή τα χαρακτηριστικά ενός φεστιβάλ που θα προάγει τον πολιτισμό.

  Η διάρκειά του είναι από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου, ώστε η τελευταία ημέρα να συμπίπτει με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Μουσικής, πολιτιστικό γεγονός πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

  Όσον αφορά στο χαρακτήρα του, είναι διαδραστικός. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα, συνιστά το βασικότερο χαρακτηριστικό του. Όχι πια περιφερόμενοι επισκέπτες, απλοί θεατές, αλλά συνεργοί. Η ιδέα συνίσταται στην πραγματοποίηση δρώμενων εκτός σκηνών – περιπτέρων, κατά μήκος της κοίτης, με συγκεκριμένο πλαίσιο, θέμα και αποτέλεσμα, στα οποία θα συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες. Με αυτό τον τρόπο θα εκφραστούν δημιουργικά, θα ανακαλύψουν βιωματικά όλες τις τέχνες, θα διασκεδάσουν ουσιαστικά, θα νιώσουν το Φεστιβάλ δική τους υπόθεση.

  Δύο μουσικές σκηνές, μια χορευτική σκηνή, πάνω από τριάντα διεθνή και εγχώρια μουσικά σχήματα, εικαστικά δρώμενα, ανοιχτά μαθήματα φωτογραφίας, λειτουργία σκοτεινού θαλάμου, θεατρικά δρώμενα για παιδιά, προβολές ντοκιμαντέρ και παιδικού κινηματογράφου, βιωματικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί, αθλητικές δραστηριότητες για όλους, ποδηλατοδρομίες, κοινωνική ευαισθητοποίηση και άλλα πολλά... θα πραγματοποιηθούν στην κοίτη του ποταμού.

  Στις μουσικές σκηνές θα εμφανιστούν ονόματα όπως Μαριέτα Φαφούτη, Χειμερινοί Κολυμβητές, Encardia, Opera Chaotique, Baildsa, Blues Trackers,Brasilentina, Μουσικό Σχολείο, Συμφωνική ΔΩΛ, Σύγχρονο Ωδείο, Σχολή Ποπ Ροκ κ.ά ενώνοντας το παλιό με το καινούριο, το λαϊκό και το παραδοσιακό με το μοντέρνο, συνιστώντας μια ατέλειωτη παλέτα ηχοχρωμάτων και αποδεικνύοντας ότι η μουσική είναι μία!

  Στις υπόλοιπες τέχνες προβλέπονται: Χορός: Χορευτική Παράσταση Δρόμου «Σύνταγμα», Μαραθώνιος Χορού «Dancing for a good cause», ανοιχτά μαθήματα χορού, παρουσίαση μοντέρνων και παραδοσιακών χορών, κ.ά.

  Εικαστικά: Δρώμενο-performance από τον Philippe de la Ferriere, Εργαστήρι εφήβων και ενηλίκων δημιουργίας εικαστικού έργου «Χαρτονένια Πολιτεία των Πουλιών», Εργαστήρια για παιδιά «Στήλη... Χρώματος!», «Στήλη... Χώματος!», «Action Painting», «Κατασκευή ψαριών του ποταμιού», Εργαστήρι αναβίωσης της τυποβαφικής τεχνικής των σταμπωτών κ.ά.

  Θέατρο: Παιδική διαδραστική παράσταση «Ο Ποιητιτής και οι Μύθοι που σκάρωσαν παραμύθι» και εκπαιδευτική μουσικο-εικαστική δράση, Θεατρικό Παιχνίδι «Γράφω μία ιστορία με παντομίμα», Διαδραστικό παραμύθι «Ο Πηνειός... σαν παραμύθι» κ.ά.

  Φωτογραφία και Κινηματογράφος: Ανοιχτά μαθήματα φωτογραφίας, διαγωνισμός φωτογραφίας, δημιουργία σκοτεινού θάλαμου, προβολή ταινιών μικρού μήκους για μικρούς και μεγάλους από το Corfu Festival και το Εθνικό Κέντρο Κιν/φου Γαλλίας, ντοκιμαντέρ από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Γαλλίας για το Νερό, το Ποτάμι και την Επιστήμη κ.ά.

  Στο Φεστιβάλ περιλαμβάνονται και αθλητικές δραστηριότητες όπως: Επιτραπέζια αντισφαίριση, Zumba, Pilates, Piloxing, Insanity, Yoga για παιδιά και ενήλικες, ποδηλατικά δρώμενα, παγκράτιο κ.ά.

  Επίσης, θέλοντας να ενισχύσουμε το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης θα έχουμε τοποθετημένα σε διάφορα σημεία καλάθια συλλογής ειδών όπου θα πραγματοποιείται συλλογή τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους απόρους που εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο και το Κοινωνικό Φαρμακείο των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Δήμου Λαρισαίων.

  ΠΗΓΗ: www.diavasinet.gr

  FaLang translation system by Faboba